Du tillbringar lätt en hel dag på Huseby Bruk Julmässa.

Huseby Bruk Julmässa, 11-19 november, är med sina utställare, hantverkare och mathantverkare, en av Sveriges och Nordens största julmarknader för genuint hantverk och småskaligt tillverkad mat. Förutom utställarna, som du hittar i sju olika lokaler, finns den Gamla Smedjan med butik och information. Brukshandeln som ser ut som en lanthandel gjorde förr. Biskopshuset med sin keramik och Kronobergsslöjdarna i Grevebyggnaden. När skymningen faller lyser hundratals granar och tusentals marschaller upp område och bidrar till att skapa en magisk stämning.

Öppettider & Priser

Lördag 11 november kl. 10-20 – Entré 120 kr
Söndag 12 november kl. 10-18 – Entré 80 kr
Måndag 13 november kl. 10-18 – Entré 80 kr
Tisdag 14 november kl. 12-21 – Entré 120 kr
Onsdag 15 november kl. 12-21 – Entré 120 kr
Torsdag 16 november kl. 12-21 – Entré 120 kr
Fredag 17 november kl. 10-20 – Entré 120 kr
Lördag 18 november kl. 10-20 – Entré 120 kr
Söndag 19 november kl. 10-18 – Entré 80 kr

Barn under 12 år har alltid fri entré i målsmans sällskap.

Genuint hantverk

Njut av all den kreativitet och kunskap som finns samlad här under julmässan. Smide, keramik, korgmakeri, ljusstöpare, hemvävda dukar, glaskonst, karvsnitt och svep, träslöjd i alla tekniker, allt finns. Handtillverkade julbockar, halmarbeten, handstöpta ljus, eneslöjd som doftar och tomtar i alla former.

Butiker på området

Förutom utställarna som du hittar i  sju olika lokaler finns den Gamla Smedjan med butik och information, Biskopshuset med sin keramik och Kronobergsslöjdarna i Grevebyggnaden. Brukshandeln som ser ut som en äkta gammal lanthandel. Här hittar du vår egna honung, glögg och karameller.

All mat för ditt julbord!

Landets största ansamling av gårdsföretag låter det vattnas i munnen. Ladda för julbordet med bland annat brännvinsost, knäcke, gammaldags rökt storkyckling, lingonbröd, korvar, marsipan, vilt, heminlagd sill, struts och kanske en flaska av brukets egen glögg.

Frökens jul på Slottet

Under julmässan hålls Slottet öppet och du kan vandra på egen hand genom gemak och salonger och uppleva känslan av Frökens Stevens vackra hem, inrett i stil från sent 1800-tal med juldoftande hyacinter, azaleor  och pyntade granar. På plats finns tidstypiskt klädda guider som gärna berättar mer om Fröken och Husebys fascinerande historia.

Priset för inträde är 50:-/person. Biljetter säljs i Gamla Smedjan och i entrén till Slottet.

Familjesöndag

På söndagarna satsar vi lite extra på barnfamiljer med ponnyridning och pysselverkstad. Häst och vagn tar er på en tur i parken. Tomteorkestern spelar och givetvis är Tomtemor på plats med nissarna i pysselverkstaden. Se hur man gör polkagrisar och mycket mycket mer. Söndagar har lägre entré, 80 kr/pers och alla barn under 12 går in gratis. En perfekt utflykt för hela familjen!